Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΡΑΒΙΟΛΙ

Χρόνος προετοιμασίας : 3 ώρες
Κόστος για 6 άτομα : 10 ευρώ
Υλικά:
Για τη ζύμη : 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αυγά, 50 γρ. βούτυρο, 1 κουτ.γλ αλάτι, 100ml γάλα
Για τη γέμιση : 200γρ. μυζήθρα, 200γρ φέτα
100 γρ. φρέσκο σπανάκι, 1 αυγό, 50 γρ. βούτυρο
2 κουτλ. γλ. αλάτι, πιπέρι, 1 φρέσκια ντομάτα
Για τη σάλτσα : 200 ml κρέμα γάλακτος, μαϊντανό,
1 κρόκο αυγού, αλατοπίπερο, 100γρ. ρόκα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τοποθετούμε τα υλικά της ζύμης σε μπλέντερ μέχρι να σφίξει(συνήθως για 5΄ ). Στη συνέχεια τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το υλικό μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να ξεκουραστεί.
 
  • Ζεματίζουμε το σπανάκι μας ή το σοτάρουμε για 3 λεπτά και μετά τοποθετούμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπλέντερ για να ετοιμαστεί το μείγμα μας.


  • Παίρνουμε τη ζύμη μας και την απλώνουμε με πλάστη σε λεπτά φύλλα. Να θυμόμαστε ότι σε αυτό το σημείο το αλεύρι είναι φίλος μας και μπορούμε να προσθέσουμε όσο χρειαστεί. Κόβουμε ισομεγέθη, στρογγυλά  κομμάτια , μεγέθους περίπου 7-8 εκατοστών από τη ζύμη μας. Βρέχουμε με πινέλο τα κομμάτια της ζύμης μας για να μη ξεραθούν και τοποθετούμε το μείγμα μας στο κέντρο. Σκεπάζουμε με ένα άλλο κομμάτι και πατάμε στις άκρες με πιρούνι για να κολλήσουν οι άκρες. Βράζουμε σε καυτό αλατισμένο νερό για 5' και σουρώνουμε χωρίς να ξεπλένουμε.
  • Σε τηγάνι με χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και τον κρόκο, μαζί με αλατοπίπερο και τοποθετούμε  τα ραβιόλι και τη ρόκα. Ανακατεύουμε με προσοχή, για να μη σπάσουμε τα ζυμαρικά μας και σερβίρουμε πασπαλίζοντας φρέσκο μαϊντανό και παρμεζάνα.


TIPS
  • Μπορούμε ύστερα από πειραματισμούς να προσθέσουμε στη ζύμη μας ντομάτα, ρόκα, μανιτάρια, σπανάκι αρκεί να βρούμε την αναλογία υγρών με αλεύρι για να σφίξει η ζύμη μας!
  • Τα φρέσκα ζυμαρικά καταναλώνονται εκείνη την ώρα ή σε μια εβδομάδα από την αποθήκευση τους σε ψυγείο!
  • Το σχήμα και το μέγεθος στα ζυμαρικά μπορεί να είναι όπως το φαντάζεται κανείς εκείνη την ώρα...απαραίτητη προϋπόθεση το ίδιο μέγεθος ζυμαρικών για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Τα ραβιόλι μπορούν να μπουν και στο φούρνο για ένα γκρατινάρισμα με κρέμα και τυρί.

Συνοδεύεται άριστα με το φρουτώδες άρωμα ενός ποτηριού Sauvignon Blank και Ασύρτικου!!!
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου